Tovig

Whoop, whoop! här nere i skitsörmland där det bara regnar och är isigt...

Publicerad 2012-02-22 18:10:45 i Allmänt,

Idag fick vi beskedet om tentan vi skrev för två veckor sen, och jag blev godkänd på båda delarna! Skööööönt! Nu har mina magsår 3 veckor på sig att läka igen innan nästa tenta går av stapeln...

I övrigt kan dagen inte påstås ha varit så bra. Imorse började det regna strax efter att jag släppt ut hästarna och jag fick glida fram på blankisen ner till bussen. Där stod jag och väntade 15 minuter i regnet innan jag smsade andra Knivstabor och fick reda på att alla regionala bussturer ställts in. Blöt och sur fick jag promenera ytterligare 20 minuter i regnet för att komma ner till tåget och självklart blev jag på tok för sen till föreläsningen för att det skulle vara lönt att klampa in och försöka hänga på. Lite självständigt plugg fram till eftermiddagens aktiviteter, och först efter det kunde jag leta reda på tentaresultatet och vips så kändes dagen inte så dryg ändå!

Boel har fått vila båda helgdagarna, samt igår och risken är att hon inte får komma ut idag heller (om jag inte mot alla odds tar mig i kragen och ger mig ut i mörkret och slasket). Jag får lite dåligt samvete, samtidigt som jag vet att vi har hållit igång ruskigt bra veckorna sen jullovet och att det kan vara bra att hon får ta det lugnare någon vecka. Då faller det väl bra att just den veckan blir den regniga och isiga?!

Appropå hästar så träffade jag på en annons som jag kände igen på Hästnet... Jalle (Bodbäcksjarl) var till salu ännu en gång och det kändes tråkigt, minst sagt. Nu fick jag via Facebook nys på att han åker tillbaka till sin tidigare tränare, Susanne Österberg (på leasing), som fick en väldig snurr på honom sist hon fick in honom i träning. Jag hoppas naturligtvis att han får en nytändning igen, men mest av allt hoppas jag att han sedan kan få hamna hos någon som vill ha kvar honom som rid/kör/hobbyhäst. Gärna innan han är helt slut i kropp och huvud. Jag vet att han skulle bli en fantastiskt fin allroundhäst, han hade lätt för att bära sig och sannerligen inga problem med att hoppa högt heller... Historien om hur Jalle som 4-åring hoppade ut ur sin hage och sedan in till stonas hage på andra sidan vägen sitter som etsad i minnet!

Jag har lite hemlängtan och tittar nu på resor upp till Norrland. Jag tycker att jag är ute i väldigt god tid när det gäller påsklovsresan, men jag kan inte påstå att det är några fantastiska priser... Dåligt, SJ, dåligt. För mig blir det billigare att åka flyg hem, SAS har ju studentpriser som sällan överstiger 500 kr/flygning. Varför har inte SJ sånt?

Tänkte även göra er alla uppmärksamma på att Bork Odin tagit sin tredje raka seger i år. Visserligen mot ett enkelt motstånd, men jag har sett två av loppen och han ser fruktansvärt läcker ut. Nu får man hoppas att utvecklingen fortsätter på det spår som den började på!

Jag kör en slapparsöndag med Life!

Publicerad 2012-02-19 12:57:14 i Allmänt,

Åh! Life!
Jag har fått ett återfall! Jag hade ju tänkt åka in till skolan och mikroskopera även idag, meeen... Life är så bra! Igår såg jag avsnittet om fiskar och fastnade för valhajen (som jag var tvungen att youtuba fram till kl. 23.30 sen) samt hakade upp mig på en fiskart som på engelska kallas sarcastic fringehead. Det låter helt underbart när David Attenborough säger det! Det är fula fiskar som är extremt grälsjuka och som använder sig av sina munnar, som de spänner upp, för att gnabbas med rivaler eller inkräktare.

Jag har tänkt på David Attenborough. Först tänkte jag att jag ville att han skulle vara berättarrösten i mitt liv. Om det vore en film. Sen tänkte jag att om jag hade trott på någon gud så hade David i sådana fall varit lite som en sådan. Om han varit berättarrösten i mitt liv alltså. Och sen tänkte jag att han faktiskt skulle kunna vara en gud när han pratar i naturfilmerna. Är detta första steget mot att bli religiös?

Jag önskar bara att jag hade haft The Blue Planet och lånat med pappas Planet Earth också... Men det kanske är lika bra att jag inte har de här, risken är att jag glömt pluggandet helt och hållet för resten av veckan. Och det hade inte varit bra!
Vi har nämligen börjat med basgruppsmöten igen (vi har haft en paus på nästan 1 månad), och på tisdag är det redovisning av fallet. Det gäller att ha jobbat igenom inlärningsmålen tills dess, annars får man skämmas.

Men innan jag börjar med det... Life! Och avsnittet "Creatures of the deep". Hihi!

Vilket härligt glid på dagen!

Publicerad 2012-02-17 22:15:17 i Allmänt,

Nu har jag varit nere på simhallen och trimmat mig själv! Idag gick det väldans bra och vem kan inte bli nöjd då?!

Det mesta har gått bra idag. Dissektionen, städningen på eftermiddagen och ridningen. Boel gjorde en fantastisk högerfattning (till galopp alltså) idag och kändes som en hel miljon både före och efter, vilket hade (och säkert på vissa vis gjorde) resten av min dag.

Och så simningen då. Det blev 1600 meter simmat idag, på ungefär 45 minuter. Jag simmar i 100-meters intervaller för att hålla koll på den totala distansen och försöker variera simsätt varje intervall. När jag kommit upp till 7-800 m är jag i regel tillräckligt varm i kroppen och då byter jag ut 100 meters sträcksimning mot två snabba intervaller på 50 meter. Jag försöker att simma så mycket som möjligt i sträck utan vilopauser på längre än 30 sekunder, så mellan de snabba 100 metrarna lägger jag in 100 meters lugnare bröstsim för återhämtning.
Jag har ingen klocka, så tyvärr lär jag aldrig få veta om det blir någon förbättring fartmässigt, men förhoppningsvis kommer det så småningom att börja kännas på orken; att det blir lättare att simma flera av dessa snabba intervaller.
Bara 7 simpass kvar nu!

Jag funderade på vägen ner till simhallen om jag skulle försöka mig på någon annan sorts träning också. Cykling förkastade jag av självklara skäl, pass på gym gick bort pga. min motivation som når nya bottnar varje gång jag kliver in i ett gym och löpning är visserligen rätt kul, men är väl knappast särskilt milt mot knän. Sedan kom jag ju på att jag faktiskt rider 5 dagar i veckan, och det kan minsann också klassas som träning! Skonsam sådan dessutom! Problem solved!

Imorgon och på söndag ska jag in till skolan för att mikroskopera. Det låter kanske hemskt, men jag tror faktiskt att studenterna på en mängd andra program också pluggar på helgerna. Enda skillnaden ligger i att jag faktiskt måste till lokalerna där jag kan låna ett mikroskop. Och jag kommer att hinna leva gott och rida ändå!

PS. Har ni sett ställningen till Guldtäcket 2012? DS.

Det har kommit mera snö!

Publicerad 2012-02-16 16:16:29 i Allmänt,

Snart, snart, snart helg! Och imorgon går jag dessutom bara till 12.00. Grymt bra! Då hinner jag ut med Boel och vila lite innan jag simmar på kvällen.
Jag var inte helt säker på att planen med simning på fredagar skulle fungera, men jag har klarat av att hålla schemat två veckor och har full koll på att det är imorgon det gäller igen, så det var nog precis vad jag behövde! Jag har faktiskt varit så sugen att jag nästan gick ner till simhallen i måndags, men då tittade jag på mitt 10-gångerskort och insåg att jag bara hade 8 tillfällen kvar! Snålheten slog till och jag gick en långpromenad istället.

Idag har jag trimmat Boel i den relativt nyanlända snön. Det är inte djupsnö, det kan jag inte påstå, och att säga att vi pulsade skulle vara att överdriva, men hon fick jobba i både trav och galopp och på slutet tror jag faktiskt att det var lite jobbigt. Hon var minst sagt gåvillig genom hela passet och kändes otroligt smidig och spänstig, och det blir så roligt att rida då!

Jag tittade lite på gamla bilder som jag hunnit föra över till den här datorn (många finns på den kraschade externa hårddisken som jag tänkt lämna in för lagning i 4 månader nu), och hittade bilder från unghästvisningen 2010, på mig och Boel alltså. Det var en Carina som hade fotat och på vars hemsida jag någon månad senare hittade bilderna.
Vad liten Boel var! (Men skallen var nog färdigväxt tror jag...)

Jag och Boel (2 år ung)

Någon dag, kanske nu i helgen, ska jag sätta mig och sortera lite i bilderna. Jag ska även föra över från kameran till datorn, för där finns en hel del att hämta. Tänk, en gång i tiden hade jag faktiskt ork att sitta och sortera, rensa och redigera... Jag måste ha varit en helt annan människa då!

Jag glömde en länk i förra inlägget, eller iaf en liten rolig information. På Stall DubbelW:s hemsida står det att Slått Eld ska stå hos dem i år! Kul!

Och appropå avel så har ST gett ut en ny "skrift"; "Avelsvärdering av travhingstar". Det var visserligen för ett tag sen, men det är först nu jag kommit ihåg att nämna det. Den ska enligt hemsidan vara till nytta för stoägare, även för de som har kallblod (!), och den gick inte för någon stor peng så jag beställer!

Förunderligt fantastiske Farmfurir. Igen!

Publicerad 2012-02-14 15:30:15 i Allmänt,

Furir vann utanför banan i helgen när Skellefteås travgala hölls. Han blev Årets äldre kallblod och Årets häst, för tredje året i rad! :) Här är alla vinnare från galan.
Jag har dessutom sett bilder på ett fantastiskt fint Sleipnerpris, en blyertsteckning av Furre med lagerkrans runt nacken och vinnartäcke på ryggen. Magdalena har bilder på sin blogg, eller så kanske det går att googla? Fin var den, och vilket fantastiskt bra påhitt!

Och appropå Skellefteå... Här är länken till Jerker Bjurmans nyuppstartade blogg. Han är, så vitt jag vet, fortfarande ordförande i Skellefteås Sleipneravdelning, har själv kallblod (bl.a. Ängskalla) och verkar ö.h.t. väldigt engagerad i rasen. Så där finns en del läsande! (Jo, han verkar vara duktig på att uppdatera också...)
Kan för övrigt nämna att Bryta, som ju flyttade till Stall Farm under jullovet, har samma moderstam som Ängskalla.

Här nere verkar våren vara i antågande. Jo, på riktigt! Temperaturen ligger runt 0 och idag smälte det undan så att många av vägarna är bara. Helt knasigt! Vi är ju bara i februari!
Vi har lägligt nog kommit in på Urogenitalorgan på fysiologikursen, vilket är detsamma som urinorgan och reproduktionsorgan. Vi har dissekerat allt från testiklar till livmödrar till foster, och förutom de vanliga, typiska föreläsningarna så har vi även sett lite filmer om hur olika arters förlossningar kan gå till.
Jag är rätt övertygad om att jag aldrig någonsin kommer att föda barn. Och då fick vi ändå se de förlossningarna som gick bra.

Nu ska jag ut och trimma mig själv och Boel en stund, sen blir det lite plugg och en promenad ner till Knivsta.

Dåligt glid på fredagkväll, man skulle ha varit strömlinjeformad.

Publicerad 2012-02-10 22:48:03 i Allmänt,

Så... Det blev inte en uppdatering under helgen, trots att jag hade så många roliga tankar. Och nu kommer jag naturligtvis inte ihåg allt jag hade i åtanke.

Vad jag kommer ihåg att jag skulle rapportera om var min upptäckt i Tierp.
Tekniskt sett har jag inte varit i Tierp och upptäckt något, men via nätet (vad annars?!) hittade jag det här stället. Jag tänker inte skriva exakt vad det är för ett ställe, läs själva istället, men jag har noterat att veterinären Arne Lindholm jobbar där! Han som verkar hålla så bra föreläsningar och verkar vara the It-man vad gäller hästmedicin. Höhö... Där vill jag askultera!

Jag har även upptäckt veterinärbiblioteket på Ultuna, vilket är en underbar skattkammare. Inte nog med att de har massvis med böcker, de har även filmer! Förra fredagen passade jag på att låna Gerd Heuschmanns bok och film som kritiserar vissa aspekter inom tävlingsdressyren, bland annat rollküren. Jag hann läsa halva boken innan jag avbröt för lite annat pyssel och innan jag fortsatte läsningen kollade jag upp Heuschmann på nätet. Han var inte alls så fantastisk som jag trott att han skulle vara efter allt smart som stod i boken, och jag nådde botten i en mini-depression när jag insåg att den här inspirationskällan var en lurendrejare. Tack och lov tänkte jag igenom saken, analyserade och begrundade, och kom fram till att det som stod i boken ändå var bra. I helgen ska jag se filmen, förhoppningsvis blir jag inspirerad nog att göra stordåd med Boel. (Fast det gör vi ju redan)

Ikväll har jag trimmat mig själv i Knivsta badhus (eller Hälsohuset som det kallas). Eftersom att det var så dåligt glid i mig så fick jag straffrundor på 500 meter. Rätt åt mig. Efter det gick det lite tungt att gå hem med matkassen som jag stoppade full, men jag sover säkert gott inatt.
Nu ska jag gotta mig framför datorn och se Glasblåsarns barn, för nostalgins skull, sen blir det till att sova!

Det var en relativt bra tentadag.

Publicerad 2012-02-03 23:03:08 i Allmänt,

Nu är tentan gjord och livet kan återvända.
Jag tror att jag fixade den första delen som handlade om nervsystemet och de endokrina organen, jag kände mig säker och hade mycket att skriva ner. Allt som jag pluggat in satt som sten med andra ord!
Det gjorde det inte riktigt på den andra delen, som handlade om cirkulation och respiration. Där kan det bli på håret, och kanske eventuellt en omtenta, men vi har konstaterat att en omtenta på den delen kan vara för det bästa. Man vill faktiskt kunna det här ordentligt!

Efter tentan följde jag Johanna ut till Gränby Centrum där de hade ett stort varuhus. På vägen dit stannade vi på Granngården och jag införskaffade 12,5 kg lössalt till min häst, som slickat upp 4 slickstenar (sådana med biotin i) på drygt 4 månader. Det ska inte vara någon fara, men för att spara på både vattenförbrukning och ekonomi får hon nu löst salt vid kvällsfodringen. Jag misstänker också att hon använde slickstenen som leksak, hon verkar inte vilja stå stilla så mycket under nätterna, så nu testar jag med en bestämd giva per dag!

När vi var tillbaka från mini-shoppingrundan åt jag middag, fixade stallet och sedan promenerade jag ner till Knivstas hälsohus som innehåller en simbassäng. 1000 meter på 35 minuter var helt okej, och det kändes fruktansvärt bra! Jag blir så matt och belåten och avslappnad i kroppen efter lite simning.
30 minuters promenad hem i -16 var heller inget bekymmer, jag tror att det kanske är avsaknaden av tentaångest eller dylikt som gjort livet så lättsamt.

På kvällskvisten blev det ännu lite mer stallpyssel. Jag klämde och tryckte på Boel och kunde konstatera att hon fortfarande är väldigt tunn "upptill" över revbenen. Det är svårt att känna under all päls, men efter att som sagt, klämt och tryckt, och därtill rådfrågat grannen Anneli kunde jag ändå komma fram till att det nog skulle behövas lite mer där.
Jag trodde aldrig jag skulle säga det här, men jag önskar att hon bara kunde vara rund som en tunna. Det är ett så mycket behagligare problem att ha en för rund häst än en benget.

Vi (dvs. jag och grannen) pratade också om människor som skär hästar som går ute i hagar. Trots att jag läst notiser om att sådant händer har jag fortfarande inte tagit in att det faktiskt skulle kunna hända. Förmodligen för att jag inte begriper varför någon skulle leta reda på hästar i en hage och skära dem. Vad får man ut av något sånt?!
Nåja, jag är rätt säker på att folk i allmänhet håller sig inne nu när det blivit "så kallt" (hehe, jag vet minsann vad äkta kyla är, OCH HÄR ÄR DET INTE KALLT!), så även de sadistiska typerna som håller på med såna otrevligheter.

Jag skulle verkligen kunna skriva hur mycket som helst om mitt hästliv just nu, men det blir så väldigt mycket, så idag begränsar jag mig till att säga att Furir årsdebuterar på Umåker på måndag! Yey! Håll alla tummar och tår!

Jag återkommer förmodligen imorgon, jag har väl inget annat bättre för mig nu när tentan är över... ;)

Ja, det tog mig nästan en halvtimma att skriva ett inlägg...

Publicerad 2012-02-01 21:33:17 i Allmänt,

Klockan är 2 minuter över 9 och jag har nu lagt undan fysiologiboken för ikväll. Nog får vara nog, jag har ju faktiskt en dag imorgon också. Det är visserligen sista dagen innan tentan, men jag har hållit en ganska bra instuderingstakt och har bara lite, lite, l ite kvar på respirationen innan jag kan repetera allt en sista gång.

Trots att jag legat i ganska bra är jag ändå orolig. Mest för att jag inte är nervös inför det här. Det känns alldeles för lugnt, och mina tidigare erfarenheter säger mig att det inte är ett bra tecken. Jag ska aldrig känna mig "klar" inför ett prov, då går det inte bra!

Jag kanske borde föra statistik över det här? Få bevis på papper alltså.

Nu har kylan smugit sig på Knivsta, och vädergubbarna har utlovat mer snö också! Som på beställning! Det ligger visserligen snö på väggarna, men stubbåkrarna är fortfarande gula och hästarna har inga problem att gräva sig ner till det torkade gräset. Och så var det ju det här med isen... Urk.
Skåningarna klagar över att det redan är för mycket snö (!), men det är bara för att de inte begriper bättre.

Jag ringde min pappa igår, tassade på tå så långt det gick och nämnde sedan att jag kanske skulle vilja komma hem till Malå och jobba i sommar, men att jag då skulle behöva någonstans att bo... Och till min förvåning lät han som en vårfågel till det förslaget (nu efteråt undrar jag om det inte fanns en baktanke, som typ att jag skulle hjälpa honom med det där flygplanet). Nu ska jag bara ringa mina chefer och se efter så att jag faktiskt har någonstans att jobba också.

Boel fick vila idag, men hon sprang lite i hagen själv när jag skulle ut och ge djuren lunch. Hon ser ruskigt fin ut även från marken! :) Imorgon ska jag rida igen, antingen så tränar vi galoppfattningar i backen eller så smyger vi ut på fältet och tragglar lite böjda spår. Härligt med lite variation från att sitta med näsan i boken.

Och just ja, 1 februari! Om 29 dagar är det officiellt vår!

Om

Min profilbild

Tove

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela