Tovig

Nutida ordspråk...

Publicerad 2013-02-22 17:10:48 i Allmänt,

Idag hade vi föreläsningar om bl.a. ostechondros. När jag kom hem gick jag ut på Facebook och hittade nedanstående bild. Vilken information tror ni att jag kommer minnas bäst imorgon?
 

Bra och dåliga nyheter.

Publicerad 2013-02-07 17:38:14 i Allmänt,

Vi börjar med de bra; jag klarade tentorna! Alla tre som vi skrivit sedan nyårsskiftet, vilket känns som något av ett mirakel. Jag är inte helt säker på att jag förtjänar det där G:et, men oh, så skönt det känns! I mitten på mars har vi nämligen nästa tenta, som är rätt stor, och därför är det väldigt, väldigt skönt att inte ha någonting släpande.

De dåliga nyheterna är att jag gjort mig illa i ett knä, det vänstra den här gången. Jag har ju haft tidigare haft återkommande problem med det högra, förmodligen för att jag inte rehabiliterat det tillräckligt konsekvent. Men nu är det alltså det andra.
Jag gick till ortopeden inne i Uppsala som efter bara någon minuts klämmande och dragande misstänkte en skada på den mediala (dvs. den inre) menisken. Det var givetvis inte roligt att behöva gå dit vid 22 års ålder, men när jag berättade att jag var veterinärstudent blev ortopeden intresserad och förklarade väldigt ingående om leden och ledskador och slängde sig med begrepp som jag faktiskt förstod! Därefter berättade han att han förmodligen varit en av de första som gjort en artroskopi (titthålsoperation i led) på häst, då han i Danmark en gång blivit tillfrågad av en veterinär som undrade om man kunde göra sådant även på hästar.
Diagnosen blev som sagt en skada på en menisk men han misstänkte även att problemen kunnat främjats av en typ av plica (som vad jag vet är ett veck av hinna/hinnor) som finns hos foster men som senare ska tillbakabildas. Eller om den kanske ska finnas där även senare i livet? Jag är inte fullt säker, eftersom att ortopeden var dansk hade jag lite problem med detaljerna... ;) Min plica satt i alla fall väldigt långt ner och kunde enkelt opereras bort om den visar sig vara bidragande bov.

Så nu ska jag rehabilitera knät med hjälp av ett litet träningsprogram och så väntar en artroskopi någon gång i framtiden. Vad jag har förstått kan byrokratin inom sjukvården ta tid, så jag förväntar mig inte en kallelse i postlådan inom de närmsta dagarna...
Väldigt spännande, och ganska läskigt, med operation, även om den är liten. Men om jag slipper problemen fram tills jag blir gammal och grå och gaggig så är det givetvis värt det.
 
I dagsläget haltar jag runt med ett knästöd och svär över att jag varken kan gå ner till bussen eller rida. Framför allt ridningen måste ju återupptas snarast möjligt, medan Jänta fortfarande har sin super-form! Och så väntar ju en Queer-konsert nere i Stockholm den 16:e februari. Då måste jag kunna hoppa och rocka hela natten!
Så bara svullnaden går ner blir det hårdträning av stödjande muskulatur fram till detta.

Riktig och inte-riktig januari.

Publicerad 2013-02-01 14:29:06 i Allmänt,

Nu är jag hemma i Malå igen!
Det var skönt att lämna Knivsta, främst pga de vidriga väderförhållandena... Plusgrader, tö och en massa, massa is. I veckan har jag ridit Jänta mellan stallet och hagen och sedan åkt kana tillbaka till huset på skorna, i a la köttbullestuket. Ni som någonsin haft skridskor på idrotten vet vad jag menar.
För att visa på skillnaden mellan riktig januari och hur januari inte ska vara så har jag förevigat torsdagens väderförhållanden i Knivsta samt hur min fredag i Malå började.
 
Jag vet vad jag föredrar.

Min fredag började bra, men just efter lunch tog jag mig själv till slut i nackskinnet och ringde in till Svensk Travsport för att rapportera Boels död. Jag fick prata med en väldigt trevlig och tjänstevillig anställd som noterade det och tackade så mycket för attt jag ringde. Jag trodde att det skulle vara något av en lättnad att få det gjort, men det var med ett distinkt snörvlande som jag lade på luren och efteråt ville jag bara krypa upp i fosterställning i ett hörn någonstans.

Nu fick jag aldrig tid till att göra det, och det är kanske lika bra. Min tanke är att år 2013 ska bli mycket bättre än 2012, men i sådana fall kan jag inte sitta och tycka synd om mig själv utan får jag faktiskt försöka driva allt åt ett positivt håll!
Ikväll ska jag hälsa på hästarna i Ytterberg (och kanske människorna också, om de behagar vara hemma) och sedan äta med två kompisar som enligt egna åsikter lever i den riktiga världen, den där man arbetar!

Om

Min profilbild

Tove

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela