Tovig

Countdown till deltenta nr.1 2012.

Publicerad 2012-01-27 22:14:05 i Allmänt,

Fredag kväll och jag borde se fram emot helgen, men jag har mest ångest över allt jag ska hinna med. Framför allt pluggandet. Nu är det ju bara en vecka kvar till första deltentan och även om den inte verkar så jättesvår så är det ändå mycket som ska tragglas in.

Imorgon var tanken att jag skulle möta upp med Kelsey från Australien.
Jag tror det var i mellanstadiet, kanske i 4:an, som vi fick brevvänner från Australien och jag fick alltså Kelsey. Vi har hållit kontakten, om än sporadiskt så har vi hört av varandra under åren, och det blev ännu lättare när Facebook dök upp. I december skrev hon till mig och berättade att hon skulle komma upp till Europa och då även till Stockholm, så vi tyckte att om möjligt så skulle vi mötas upp. Minst sagt häftigt!
Nu har jag inte fått alldeles grönt tecken än, och om hon skulle ta tågtrafiken genom Sverige (senaste uppdateringen var från Kiruna) är det ju inte helt omöjligt att hon blivit fast någonstans. Vi vet ju alla hur SJ fungerar...
Jag hoppas i alla fall att det löser sig och att vi lyckas möta upp någonstans.

Jag hoppas också att jag inte stressar mig sönder och samman över pluggandet utan pallrar mig ut på släppet lördag kväll. Själva sittningen heter Midvinterblotet, och precis som alla andra sittningar är det den häftigaste på hela året. Typ.

Efter dagens getövning passade jag på att rida i dagsljuset. Det känns som att Boel gör gigantiska framsteg; förutom att öppnorna och skänkelvikningar sitter så gott som sten och att hon gör läskigt bra galoppfattningar börjar formen sitta riktigt fint i traven. Och det är galet kul att rida då!
Nu skulle jag bara behöva lite mjukare underlag, så mera snö tack!

Sprall upp till knoppen, hur ska jag kunna sova?

Publicerad 2012-01-23 21:40:45 i Allmänt,

Okej, planen sprack och jag har ingen ny telefon ikväll. Vi kom ut på E4:an och från Uppsala kan man inte komma av den förrän vid Knivsta... Då var både jag och Johanna för trötta för att vända tillbaka. Så jag beställde en nu ikväll med express och hoppas att den är på plats imorgon kväll istället. Vilket den säkert är, jag bor ju så nära alla lager numera...

Efter lunch idag hade vi yrkesförberedande moment och min grupp skulle ta ett EKG. Först hade vi problem med att skaka fram en hund, men efter en stunds runtfrågande kom en klasskompis med en jättefin korsning (bordercollie/dalmatiner) in och vi kunde lyssna lite på hjärta och sedan ta ett EKG.
Jag hann inte lyssna på hjärtat och inte heller förstod jag mycket av EKG-uträkningarna, så först kändes det hela väldigt misslyckat, men tack och lov kom läraren in och förklarade EKG lite mer noggrannt och då föll det nog på plats för de flesta av oss. Jag hade ju fått för mig att det skulle vara roligt och spännande, så det blev något av en besvikelse när vi ägnade 2 tredjedelar av tiden åt att sitta och räkna på diagrammet som maskinen spottade ut. Men, EKG lär man ju få ta tills man spottar och spyr, så det är lika bra att bita ihop och nöta in det ordentligt redan nu så man slipper ta sig an det senare.
Och jag vet ju att EKG är bra att ta, så nej, jag ska inte klaga! Jag är glad att jag får lära mig sånt här! Så det så!

På kvällskvisten tog jag ut Boel på en tur längs vägen mot Skottsila och Tibble. Vi jobbade på öppnor och skänkelvikningar, och tänka sig, de satt riktigt bra! Duktiga Boel! Nu blev det mest i skritt, eftersom att underlaget var rätt hårt, men hon kändes rusktigt fin de korta bitarna vi travade och gjorde lite flyttningar. Till helgen ska jag börja med slutorna, då har vi något nytt att bita i. Hihi, jag blir glad när det går så här bra!

Efter ridturen satte jag mig med skoljobb och startade igång Spotify. Jag hittade ett fantastiskt album: "Now that's what i call Disney". Skitbra! Man blir visserligen alldeles glad och hoppig av musiken, men det gick att plugga till också... ;)

Då var det dags för en ny telefon igen.

Publicerad 2012-01-22 18:51:55 i Allmänt,

Förbannelsen... Min telefon vägrade att vakna upp igår när jag åkte hem från Uppsala. Hade stängt av den i någon timme, och sen fick jag inte igång den. Jag tror det är någon slags upphakning, för lever gör den, den går bara inte som den ska.
Poängen är iaf att jag inte går att nå på telefon för dagen. Förhoppningsvis tar jag mig ut till Boländerna imorgon, då blir det en ny. Jag har spanat in en som finns på NetOnNets lager i Uppsala och snabbast skulle det gå om jag kunde åka dit direkt efter skolan och alltså slippa skicka efter.
Telefonen jag tittat på heter LG P500 Optimus One, och jag hoppas att det är en modell som håller för fall från (relativt) höga höjder. Jag har ju nämligen en tendens att tappa mina telefoner och det är väl inte så konstigt om en del telefoner då får en kortare livslängd.

Jag köpte både ett par skor och ett par jeans igår, hade livet varit rättvist hade jag inte behövt köpa nya saker den här månaden...

Idag har jag varit inne på Ultuna och försökt plugga tillsammans med några skolkamrater. Pluggandet gick utmärkt, men jag vet inte om det blev så mycket tillsammans... Jag förstår nämligen inte hur man pluggar tillsammans. Det bästa sättet jag vet är att läsa i boken och sedan skriva ner punkter. Hur man skulle göra det tillsammans är helt obegripligt.
Nåja, vi satt ju iaf tillsammans och socialiserade i små intervaller och det är naturligtvis alltid värt något.

Jag valde att avvika tidigare och åka hem för att rida. Jag och grannen Anneli hade bestämt oss för att sällskapa idag och det fick vi göra i härlig snö! Hästarna var pigga och glada och när vi kom tillbaka var Boel faktiskt lite svettig. Hon håller nästan jämna steg med den 15 cm högre Midde, men inte riktigt, så vi fick trava ikapp ibland. Skitkul tyckte både Boel och jag, särskilt när underlaget var så fint och knarrigt. Jag fick också lite gympa; vi tog en avstickare in i skogen och vi ryttare fick ducka för snötyngda grenar. Värsta yogan!

Imorgon är det skola igen, med allt vad det innebär. Vi har börjat med yrkesförberedande moment där vi bl.a. ska få vara med på röntgen och ultraljud (och lite mer), minns jag inte fel hade jag ett sådan moment imorgon. Ingen jättedålig måndag med andra ord!
Och sen ska den här kommande veckan vara bättre än den förra, inte riktigt lika långa dagar och med lite roliga inslag emellanåt. Kan bli bra! :)

Ridturen ger mig förhoppningvis veckans första ordentliga nattsömn.

Publicerad 2012-01-20 20:47:33 i Allmänt,

Äntligen fredag! Jag trodde aldrig den här veckan skulle ta slut! Och tung har den varit också. Det har varit mycket i skolan och mycket i stallet (då min hyresvärdinnas häst var riktigt, riktigt halt och veterinären till slut kom ut), och jag hemföll lite i gamla ovanor och tappade sömnrytmen. Kunde inte sova ordentligt, det vill säga, och då blir man trött.

Men nu är det helg och det kunde inte ha börjat på bättre sätt. Hovslagaren kom nämligen och skodde Boel igår, så jag kunde ta mig en kvällstur när jag kommit hem och ätit middag. Åh, så härligt det var! Trots att både fingrar och tår frös och att det var mörkt gick det inte annat än njuta. Att rida är bra för min själ, och jag tror att det var bra för Boels också; hon mådde väldigt bra när vi kom tillbaka till stallet.

Bork Odin har årsdebuterat och vann direkt! Loppet finns att se här.
Bara några dagar tidigare meddelades att hans far, Moe Odin, lägger tävlingsskorna på hyllan. Han är ju inne på sitt 15:e år och har haft en rätt häftig karriär (jag menar, 24 raka segrar från debuten med både Kriteriet och Derbyt inräknat, och sedan över 10 miljoner norska kronor insprungna och ett rekord på 19,3...). Klart som fasen att man får gå i pension då och leva livet! För han verkar ha det riktigt bra enligt senaste artikeln jag läste, den finns här.
Precis så ska det kunna vara!

Sedan sist har jag i skolan bl.a. fått titta på ett hästhjärta (+ lungor). Det var minst sagt häftigt!
Ungefär 5 kg vägde det, och när våran lärare dissekerade upp det gick det inte alls lika smidigt som när vi gjorde det på mink (om det nu var då vi gjorde hjärtan). Det gick inte heller lika bra med skalpellen som vi använt till allt annat så han fick ta en riktig filékniv. Det var något av ett projekt och tog längre tid än förväntat, men då var det ju å andra sidan så mycket större än vad jag föreställt mig det.

Vi har också tittat på hästarnas bihålor, på lamm och svinfoster, fårskallar och struphuvuden. Jättekul!
Men tro inte att vi bara håller till i dissektionssalarna. Vi har faktiskt en hel del föreläsningar och just den här veckan var fullproppad.
Tack och lov har jag äntligen fått min studielitteratur, så nu kan jag börja titta på alla sidhänvisningar som gjorts under veckan. Tenta om två veckor, det gäller att förbereda sig i tid...

Imorgon ska jag rida på morgonen, shoppa vid lunch (nya skor och jeans, eftersom att jag ramlade sönder ett par av mina äldre... "/ ), plugga på eftermiddagen och förhoppningsvis se bio på kvällen. Så lyder planen, sen om jag lyckas följa den återstår att se.

Det är egentligen inte så konstigt att man får hjärnsläpp ibland...

Publicerad 2012-01-15 22:50:59 i Allmänt,

Har lagt undan böckerna för kvällen och bereder mig nu för att sova. Imorgon börjar vi 8.15 och jag får inte avsluta mitt basgruppsmöte förrän 16.45... En lång dag med andra ord, och med en dryg håltimma på 3 timmar mitt i allt. Blä, men trots allt bra, då hinner jag kanske klart "läxan" till mötet.

Idag har jag följt Johanna till Märsta för att "storhandla" på Coop där. Kylskåpet är fullt och förhoppningsvis behöver jag inte handla mer den här månaden.
Därefter följde jag Anneli och Midde på deras dressyrträning. Hon rider klassisk dressyr enligt Craig Stevens-anda och även om det finns en hel del termer på engelska som jag inte riktigt förstår så har jag nog greppat en del av grundkonceptet. Jag håller mig fortfarande till den engelska stilen, men kan hämta inspiration från Annelis träningar ändå. De rider mycket öppnor och slutor och använder de på sätt som jag inte gjort tidigare, så när Boel fått på sig skor med brodd och fått komma igång lite så ska vi fortsätta att slipa på skolorna.
Hovslagaren som förresten kommer på torsdag! Vad skönt det ska bli!

Jag kan inte komma ihåg om jag skrivit ner det tidigare, men nu när vi börjat våran andra termin på veterinärprogrammet har OSF-kursen startat. Kursen som jag inbillat mig ska innehålla allt. Och så kan det nog mycket väl vara, men hittills har vi bara kommit till nervsystemet. Vilket är nog så tillräckligt kan jag tycka. Redan på biomedicinska baskursen förundrades jag över hur komplicerat, men otroligt finurligt, vi däggdjur är funtade, och precis samma sak känner jag nu. Jag blir också förvånad över hur få människor med nervsjukdomar jag träffat, för det finns sannerligen många ställen det kan gå fel på!

Nu ska här sovas, och det med kvalité!

Boel är nog en praktiserande veterinärstudents dröm.

Publicerad 2012-01-12 16:56:44 i Allmänt,

Idag fick Boel besök av veterinären som vaccinerade och tog blodprov. Fast jag tror faktiskt att grovjobbet gjordes av någon lycklig femteårsstudent, så nu ska jag ut till hagen och kolla så att hon inte är sönderstucken...
Nej, jag skojas bara. Jag tror att det har gjorts precis likadant som det alla tidigare gånger och jag är glad att ha bidragit till lite praktisk träning för någon ur veterinärprogrammet.
Enligt uppgift var Boel sitt normala, coola jag och veterinärerna väldigt förtjusta i hennes mentalitet. Sådant värmer alltid!

Jag själv var inte på plats, jag hade föreläsningar på skolan, och intressanta sådan. Vi har en föreläsare som är helt fantastiskt rolig att lyssna på och som kan en massa underliga saker som man aldrig hört talas om förut. Så den föreläsningen var given, men även den på eftermiddagen var bra. Den handlade om bl.a. hypotalamus, sömn, inlärning, minne och lite annat relaterat till dessa. Jätteintressant, och glädjande, var att höra att det är farligare att sova för mycket än för lite. Föreläsaren menade att det faktiskt inte alls är så farligt att sova 4-6 timmar/natt, bara man sover med kvalité.
Nu är jag inte fullt säker på att jag någon gång sovit särskilt kvalitativt, men jag sover inte för mycket i alla fall!
En annan glädjande information var att många djurslag har kontroll av elektrolytintag, dvs. bland annat salt. Så att Boel slickar i sig sin salt/biotinsten så snabbt som hon gör är kanske inte någon katastrof. Hon kanske faktiskt behöver det!

Till huset kom idag ett paket adresserat till mig. Det var mina dissektionsinstrument samt mitt stetoskop, och i alla fall det sistnämnda hade jag tänkt använda ikväll på försökskaninen Boel. Yeah!
Jag passade också på att låna med mig filmen "Sadling" hem, jag kan behöva lite uppfräschning på den fronten. Sedan ska jag låna Hästhållning och så fanns där även en om hästens rörelse - inifrån och ut. Den verkar väldigt, väldigt intressant.
Det är på det lilla veterinärbiblioteket på Klinikcentrum som jag hittat dessa filmer, och tydligen ska där finnas ännu fler. "Runt hörnet" stod det, men där fanns inget hörn. Jag får fråga nästa gång jag går dit.

Ikväll startar Baron på Peabtravet. Håll tummarna!
Och imorgon ska jag följa en klasskamrat ut på Värmlands nation. Jag tycker ni kan hålla tummarna då också.

Åh, vad skönt!

Publicerad 2012-01-11 16:46:41 i Allmänt,

Jo, jag blev ju faktiskt godkänd, men blev tvungen att genomlida en dryg och jobbig timme efter att jag börjat tveka och fundera på om jag inte hade kodnummer 10 ändå... Och just 10:an hade inte blivit godkänd. Vilken pärs, men nu är det över och jag kom helskinnad igenom. Nu kan jag ägna mig helt och fullt åt OSF:en (Organens struktur och funktion) och allt annat som slängs i min väg.

Skönt också att veterinären kunde komma ut redan imorgon. Då blir det vaccination och blodprov för Boels del.
Jag ägnade eftermiddagen idag åt att gå igenom henne lite extra och se efter om det kunde vara något annat jag ville att veterinären skulle kolla på, men hittade inget märkvärdigt. En eller två bulor på ryggen, vilket fick mig att paniskt tänka att jag måste byta sadel (vilket jag INTE vill) men sedan lugna mig och titta efter på schabraket. Det kan nog vara dags för ett byte där istället, till ett nytvättat.

Jag läste ut Håkan Nessers bok "De ensamma" igår. Den var spännande, och särskilt rolig var den under den tid den utspelade sig i Uppsala och jag faktiskt kände igen en del ställen. Men allra bäst av allt var:
" 'Jo', sa Larsson, på inandning eftersom han var född i Skellefteå och inte lärt sig prata skånska på trettio år." Och sen, bara två, tre rader efter det: " 'Det var som fan', sa Larsson och lade in en snus."
Det kändes till och med bättre än att läsa om konditori Fågelsången och ankdammen i Uppsala!

Nu ska jag leta reda på något annat att läsa, eftersom jag fortfarande inte fått min studentlitteratur. Harne gött!

Önskar att jag kunde komma ihåg mitt kodnummer...

Publicerad 2012-01-11 07:56:22 i Allmänt,

Nu har vi fått tentaresultaten! Och jag är ganska säker på att jag fått godkänt. Tycker mig nämligen minnas att jag hade en ensiffrig kod, och alla ensiffriga har fått godkänt. Idag vid lunch får vi tillbaka dem, så nu får man väl gå på tårna fram tills dess.

Jag är inte troende, men förmodligen kommer jag hinna med några böner på väg till bussen och under föreläsningen som är på förmiddagen. Fast jag skulle lika gärna kunna kalla det köpslående, jag har redan erbjudit alla mina lediga helger till skolarbete och alla mina överblivande slantar till välgörenhet. Fram till lunch kan jag säkerligen komma på mer att bjuda bort, bara jag får godkänt på den här tentan!

Största anledningen till varför jag känner mig så desperat är att vi nu börjat på OSF-kursen, som kommer att gå i rasande fart. Den är å andra sidan inte lika svår som BMB:n, men ibland kan hög studiefart säkert krångla till det lika mycket, och då vill man inte ha en omtenta i tidigare ämnen hängande över sig.

Resan ner till Knivsta från Norrland gick för övrigt bra. Först 6 timmar i buss på lördagen, då landade jag i Östersund. Sedan åkte jag vidare ner till Uppsala på söndagen, med tåg gick det på 4 timmar (och lite till) trots att det låg mycket snö på de norra delarna av tåget.
Mammas lägenhet var fin, tyckte jag. Den låg på Frösön och hon hade faktiskt lite utsikt över Storsjön, i alla fall nu på vintern. På sommaren kan jag tänka mig att lövverket skymmer vyn, men jag tror inte att hon klagar.

Innan jag åkte anlände Bryta till Stall Farm, ett fuxigt Brautesto som jag definitivt gillade. Jag såg henne springa i hagen vid ihopsläppet och hon verkar ha trevliga rörelser i sig.

Min egen lilla häst är rätt rund om magen, men inte särskilt fet, vilket bekymrar mig en del. Tidigare så har hon hellre blivit "stoppad" än bukig... Jag har en massa teorier om varför det plötsligt skulle ha ändrat på sig, men teorier är inte fakta. Suck.
Nåväl, snart ska hovslagaren hit och då blir det skor runt om. Det ska underlätta motionerningen en del, och får hon nu bara komma igång efter minivilan hon fick över jul så ska nog magen kunna bli lite mindre.
Jag kan också nämna att jag klantat mig och missat vaccineringen. Med 6 dagar. Visst var det väl ändå onödigt?! Gissningsvis (med tanke att jag bor i veterinärernas vagga) får jag börja om helt och hållet, vilket innebär fler utdrag från mitt konto. Blä.

Nog ältat! Nu ska jag klä om och gå ner till bussen, idag har vi bara en föreläsning! :)

Jag har ett underbart jullov så här långt!

Publicerad 2012-01-04 21:04:00 i Allmänt,

Min uppdatering här under jullovet har varit exceptionellt dålig. Det beror på att jag har haft mycket att stå i och inte haft särskilt stor lust att skriva.

Jag har nu varit hemma i Malå i en vecka och trivs som fisken i vattnet. Tänk alla dessa år som jag klagat på vintern, all denna snö och kylan, och  nu är jag så glad över att få återvända till vad som nog måste beskrivas som min naturliga miljö.
Här finns också en massa människor som jag saknat (för let's face it, varken telefon eller internet är samma sak som irl) och som jag passat på att träffa.

Hästarna har också fått besök (typ varje dag). Jänta ser ut att vara i fantastisk form med tanke på att hon fick föl i våras och inte ridits fram till för några veckor sen. Jag har naturligtvis även passat på att rida henne och hon känns helt som vanligt!
Fenja har växt på höjden, Besta på bredden och Älva åt båda hållen. Ponnierna ser ut som isbjörnar i miniatyr och med annan färg. Inte särskilt tjocka, bara håriga!
På fredag kommer det senaste tillskottet, stoet Bryta e.Braute, som ska verka som avelssto och ridhäst i Stall Farm. Jag hinner alltså se henne innan jag åker, vilket ju är kul!

Jag och de tre vännerna åkte i måndags in och såg "The girl with the dragon tattoo" på bio i Skellefteå. Den var grymt bra! Jag tyckte ju även att den svenska var bra, men jag undrar om den här inte var snäppet bättre. Jag störde mig visserligen på att skådespelarna bröt på svenska (joho, för det gjorde de!), men på något sätt flöt dialogen ändå bättre. Jag tror i alla fall att det var vad som kändes bättre.

Ikväll blev jag bjuden på mat av Arne och Rut tillsammans med den andra familjen Hellsten (Eriksson-Lind). Det satt bra och jag försökte njuta så mycket jag kunde, för jag vet ju vad som väntar i frysen i Knivsta.

Lite smått har jag kvar. Jag hade tänkt åka upp till farbror Julia i Aspliden och kika på hennes hästar, och kanske lite på sadlarna som finns där (drömma går ju alltid). Sen ska det flyttas lite mer på filer från den ena till den andra datorn, socialiseras med ännu fler människor (eller med samma...) och så ska julklapparna packas ihop. Jag har tänkt hinna rida Jänta en eller två gånger till, jag funderade på en Lycksele-resa och så måste jag titta in hos mina f.d. arbetskamrater med lite fika.
Och sen, på lördag eftermiddag, bär det av till Östersund och mammas nya boende. På söndagen fortsätter jag ner till Knivsta, om bara tågen går som de ska.

Synd att tiden går så snabbt, jag hade kunnat stanna mycket längre. Tur att jag har så nära till Arlanda där jag bor, jag ska försöka hinna hem i alla fall två helger under vårterminen. Planen var ju egentligen att jag skulle stanna "där nere" över sommaren och jobba (förhoppningsvis på en klinik), men hjärtat hade nog hellre åkt norrut igen och så kanske det blir... En eller två veckor i alla fall!

Om

Min profilbild

Tove

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela